Ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ για τις δηλώσεις και τις καταγγελίες του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας Ι. Νικήτα
Αναλυτικά:
Την ώρα που το ελληνικό κρίκετ ζει τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του με την ιστορική πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο Premier Division το 2025, τη ραγδαία εξέλιξη της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων και συνεδρίων στη χώρα μας, τη βράβευση της Ομοσπονδίας από το International Cricket Council για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, καθώς και την ένταξη σε σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη διάθεση ακόμα και ξένου τεχνικού συμβούλου του Tim Dellor, βρισκόμαστε, δυστυχώς, για άλλη μία φορά στη δυσάρεστη θέση να πάρουμε θέση στην δημόσια ανακοίνωση του κ. Ιωσήφ Νικήτα περί φερόμενων πλαστογραφιών από την Ομοσπονδία.
Η ανακοίνωση αυτή κινείται στο ίδιο κλίμα σκιαμαχίας, διαστρέβλωσης των γεγονότων, εμπάθειας και εμμονής, που χαρακτηρίζουν τον κ. Ιωσήφ Νικήτα διαχρονικά, με την οποία μάλιστα επιχειρεί να δώσει και «εντολή» παραίτησης προς την διοίκηση της ΕΛΟΚ.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛΟΚ) δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι καταγγελίες του κ. Ιωσήφ Νικήτα είναι απολύτως αβάσιμες, συκοφαντικές και δυσφημιστικές και δεν υφίσταται πλαστογραφία στα επίμαχα φύλλα αγώνα, γεγονός που αποδεικνύεται ευχερώς και θα κριθεί και από τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης, και για το οποίο ο κ. Ιωσήφ Νικήτας έχει ήδη παραπεμφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΟΚ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για παροχή εξηγήσεων.
Ο κ. Ιωσήφ Νικήτας, με τις δηλώσεις προχωρά σε κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς καθώς προβαίνει σε δηλώσεις περί τελεσθείσας πλαστογραφίας, ενώ ομολογεί και ο ίδιος ότι για το θέμα αυτό υπάρχει δικογραφία υπό επεξεργασία από την αρμόδια Εισαγγελία. Συνοπτικά, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Κρίκετ Ανοιχτού Χώρου (T20, 2023) διενεργήθηκε καθ’ όλα νομίμως βάσει της προκήρυξης και των κανονισμών και μάλιστα δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση περί νομιμότητας των αγώνων από τα συμμετέχοντα σωματεία εντός της νομίμου προθεσμίας.
Και εάν τα ανωτέρω δεν αρκούν για να αποβάλει ο κ. Ιωσήφ Νικήτας τον μανδύα της «προσφοράς» και του «ήθους», η ΕΛΟΚ θεωρεί τουλάχιστον προσβλητικό για την ίδια και τους ανθρώπους του αθλητισμού να αποσιωπηθούν τα πραγματικά πεπραγμένα του κ. Ιωσήφ Νικήτα όσο ο ίδιος διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τα γεγονότα και η αλήθεια δεν παραγράφονται, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την αποσιωπήσουν ή εάν πάσχουν από επιλεκτική μνήμη.
Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν του κ. Ιωσήφ Νικήτα αναδεικνύει ενδεικτικά την ποινή υποβιβασμού τριών κατηγοριών της Εθνικής Ομάδας Κρίκετ Ανδρών το 2006 λόγω αντικανονικής συμμετοχής Αυστραλού αθλητή στην Εθνική και λόγω της μη προσέλευσης της Εθνικής Ομάδας μας σε αγώνα κατάταξης με αποτέλεσμα την τιμωρία του κ. Ιωσήφ Νικήτα από την ΕΦΙΠ με στέρηση της φίλαθλου ιδιότητας για 6 μήνες. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το 2015, προκλήθηκε χάος με την αποστολή της Εθνικής Ομάδας Κρίκετ Ανδρών στο Πακιστάν με αποτέλεσμα οι αθλητές μας η επιστροφή των αθλητών μας να γίνει με έξοδα των μελών του ΔΣ ενώ ούτε ο Πρόεδρος κ. Ιωσήφ Νικήτας δεν προσέφερε την παραμικρή βοήθεια αλλά ούτε και ο συνεργάτης του από το Πακιστάν. Συνεχίζοντας, το 2018 εξέπεσε του αξιώματος του ως Προέδρου του ΔΣ της ΕΛΟΚ λόγω κωλύματος.
Επιπρόσθετα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο πολύκροτο σκάνδαλο της παράνομης μοριοδότησης το 2019, όταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Αθλητισμού ακύρωσαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων – Ανδρών και Νέων – Γυναικών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν διεξαχθεί πρωταθλήματα σε συνεργασία με συγκεκριμένες ομάδες της Αθήνας με αθλητές οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα, αποκλειστικά και μόνο για να εκμεταλλευτούν το προνόμιο της μοριοδότησης αθλητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φρονούμε επίσης, ότι ο κ. Ιωσήφ Νικήτας δεν έχει λησμονήσει ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα έχει ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 1.131 ευρώ προς την ΕΛΟΚ, ενώ το 2024 με απόφαση του ΑΣΕΑΔ του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή για δυσφημιστικές πράξεις.
Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί φυσικά και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διοργάνωσε ούτε μια σχολή προπονητών κρίκετ τα τελευταία 17 χρόνια!
Εν προκειμένω, κ. Ιωσήφ Νικήτα, έχετε να μας απαντήσετε κάτι για όλα τα παραπάνω; Ποιος ήταν ο ρόλος σας ως Πρόεδρος της ΕΛΟΚ όταν λάμβαναν χώρα τα ανωτέρω; Γιατί δεν διοργανώσατε ούτε μια σχολή προπονητών τα τελευταία 17 χρόνια; Πώς εξυπηρετούνταν τα σωματεία – μέλη της ΕΛΟΚ εάν δεν είχαν προπονητή για τους αθλητές; Είναι αλήθεια ότι κατά παράβαση του αθλητικού νόμου είχατε συνάψει διαδοχικές συμβάσεις εργασίας με τον υιό σας ως τεχνικό σύμβουλο; Με ποια ακριβώς ιδιότητα έχετε προβεί σε καταγγελίες κατά της ΕΛΟΚ τον Απρίλιο και Μάιο 2025, όταν η αναφερόμενη θητεία του ΔΣ του αθλητικού σωματείου «Γυμναστική Εταιρεία Κέρκυρας» έχει λήξει ήδη από τον Μάρτιο 2025; Πότε θα βγείτε επιτέλους να ομολογήσετε ότι απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υποβάλατε κατά της ΕΛΟΚ για τις εκλογές του 2024;
Θεωρείτε λογικό μετά την δικαστική σας αυτή ήττα να πανηγυρίζετε δημόσια;
Η σπουδή του κ. Ιωσήφ Νικήτα να διαδώσει το δυσφημιστικό του αφήγημα είχε ως αποτέλεσμα να εκφραστούν απόψεις για το άθλημα του κρίκετ ακόμη και από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κάποια σχέση με αυτό και για το λόγο αυτό, η ΕΛΟΚ έχει ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιώματά της και αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά.
Η ΕΛΟΚ προχωρά με σχέδιο, διαφάνεια και εξωστρέφεια, επανατοποθετώντας το ελληνικό κρίκετ στον χάρτη του διεθνούς αθλητισμού. Τα βαρίδια του παρελθόντος και οι άνθρωποι όπως ο κ. Ιωσήφ Νικήτας δεν είναι ικανοί με ψευδείς συκοφαντικές και κατασκευασμένες κατηγορίες να ανακόψουν την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης του κύριου Κυριάκου Κατσώρα, η οποία εργάζεται καθημερινά με σύμμαχο την εμπιστοσύνη των σωματείων.