CorfuSports.com

Banner OnlineMedia

A+ A A-

Ελλήσποντος-Ολυμπιακός 1964: Το πρώτο «αίμα»...

29763 122236184481768 100000861605926 123119 3194457 n

Με αφορμή το Ολυμπιακός-Κέρκυρα της Κυριακής, η Corfusports θυμάται τον πρώτο ever αγώνα που έδωσε κερκυραϊκή ομάδα με τους Ερυθρόλευκους: ο Ελλήσποντος του 1964.

Το κείμενο του Ηλία Αλεξόπουλου πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα katimagiko.gr το 2010 κι έκτοτε αναπαράχθηκε, ως πρωτόβγαλτο ιστορικό τεκμήριο, από πολλά Μέσα στην Ελλάδα.


Η οπτική της τουριστικής αργκό την κατέγραψε ως «το γαλαζοπράσινο νησί». Της αθλητικής, πάλι, ως «το κόκκινο». Δεν είναι ψέμα, η Κέρκυρα κουβαλούσε πάντοτε, φίλαθλα, τον τίτλο του ολυμπιακοκρατούμενου νησιού. Το πώς και το γιατί, χάνεται ανάμεσα σε μύθους…

«Φέρτε μας τον Ολυμπιακό…»
Εν πάση περιπτώσει, με αυξημένη τη δημοφιλία των Ερυθρολεύκων στο νησί, το γεγονός ότι, για να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός ομάδα απ’ την Κέρκυρα, έπρεπε να πιάσουμε τη δεκαετία του ’60, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα μικρό παράδοξο. Καθώς εντάξει, σε επίσημο παιχνίδι ήταν δύσκολο. Η ποδοσφαιρική Κέρκυρα αφίχθη στα ψηλά μόλις το 2004-‘05, στο Κύπελλο δεν «έκατσε», ο
k. Αλλά ούτε καν σε φιλικό;

Όλα να τα λέμε, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η αδιαθεσία των ομάδων του Κέντρου να μεταβούν στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, ήταν συστηματική. Όχι παράλογο. Χρονοβόρο και κουραστικό ταξίδι, πολλά τα έξοδα, δύσκολο για τους ερασιτέχνες παίκτες να εξασφαλίσουν πολυήμερες άδειες απ’ το μεροκάματο. Οι Κερκυραίοι, ωστόσο, το είχανε σαράκι. Απόδειξη οι επιστολές – λαχτάρας, με τις οποίες κατέκλυζαν τον (αθηναϊκό) Τύπο των καιρών…
«Οι καλύτεροι οπαδοί…»
Εντέλει, η ώρα έφθασε το 1964. Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων (βοήθησε η αργία), λίγο μετά το ισόπαλο 1-1 ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Στο Εθνικό Στάδιο της πόλης, ο… υπερπληθυσμός φανέρωνε γιορτή: πάνω, λέει, από 10.000 νοματαίοι, νοικοκύρηδες σ’ ένα γήπεδο που (κανονικά) δεν χωρούσε ούτε τους μισούς!

Ο Ι. Ζαδές κατάγραφε την πάσα αλήθεια στην «Αθλητική Ηχώ» (φ. 7/1): «Το εθνικόν στάδιον της νήσουν γνώρισε μεγάλες στιγμές και κατερρίφθησαν όλα τα ρεκόρ θεατών και φυσικά εισπράξεων». Μια μέρα μετά (φ. 8/1), το ρεπορτάζ γινόταν ακόμη πιο αποκαλυπτικό. Σταχυολογούμε: «Ο γράφων έχει συνοδεύσει τον θρυλικόν Ολυμπιακόν εις πολλάς εξόδους του. Αυτό που συνέβη όμως στην μαγευτική και ειδυλλιακή Κέρκυρα ούτε έγινε, ούτε πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ. Με την μεγαλειώδη συγκέντρωσι, με τον πρωτοφανή παλμό και ενθουσιασμό των, οι Κερκυραίοι πήραν με το σπαθί τους τις καρδιές των ινδαλμάτων τους! Γι’ αυτό μπορούν να είναι υπερήφανοι».

Και η κορύφωση: «Οι φίλαθλοι της Κερκύρας μπορούν να διεκδικήσουν άφοβα τον τίτλο των καλυτέρων οπαδών του μεγάλου συλλόγου»!
Τιμητικό… άγημα!
Η… ανάλυση της επικής υποδοχής, περιλάμβανε ένα κάρο icons: στην άφιξη του αεροπλάνου «συνεκλονίσθη συθέμελα το αεροδρόμιον. Όταν, δε, αργότερα ο πρόεδρος του Ελλησπόντου (σ.σ. ο αντίπαλος), κ. Μίχος προσέφερε ανθοδέσμη εις τον αρχηγόν της αποστολής κ. Βασίλειον Κωνσταντινίδην, δημιουργήθηκε σεισμός».

Κρατώντας πλακάτ («Γίγαντα Ολυμπιακέ, θέλουμε Πρωτάθλημα», «Θρυλικέ Ολυμπιακέ, οι φίλαθλοι της Νήσου των Φαιάκων σε χαιρετούν»), η… θέα των Ερυθρολεύκων στην αίθουσα αφίξεων στέλνει τον ενθουσιασμό ταβάνι: «Σε διάστημα δευτερολέπτων, φέρον επί των ώμων των ινδαλμάτων τους».

Το πούλμαν πηγαίνει στο ξενοδοχείο «Σπλέντιτ» με… τιμητικό άγημα: μπροστά του, πέντε ποδήλατα με τη σημαία της ομάδας, παραδίπλα βέσπες και πίσω δεκάδες Ι.Χ. και δίτροχα. «Την πομπή κλείνουν μόνιππα πλήρη φιλάθλων».

Φθάνοντας στο ξενοδοχείο, οι Ερυθρόλευκοι μένουν άναυδοι, από ένα τεράστιο πανό («Καλώς ήλθες Ολυμπιακέ, αυτοκράτορα του ελληνικού ποδοσφαίου», που έχει καλύψει τη μισή του πρόσοψη! Η συνέχεια, στο γήπεδο: «Τα χάνουμε! Θέαμα πρωτοφανές και ασύλληπτον»…
Νίκη επί του Ελλησπόντου
Όπως ήδη επισημάνθηκε, αντίπαλος υπήρξε η ομάδα του Ελλήσποντου (είχε ιδρυθεί στα 1923 από πρόσφυγες, μία απ’ τις κερκυραϊκές ομάδες, που στα τέλη της δεκαετίας συγχωνεύτηκαν και ίδρυσαν τον μετέπειτα ΑΟ Κέρκυρα), η οποία, ωστόσο, είχε ενισχυθεί και με δύο παίκτες του Αστέρα και του Ολύμπου. Μαζί με τον Άρη, οι υπόλοιπες, τότε, καλές ομάδες του νησιού.

Ο Ολυμπιακός (δίχως Σιδέρη και Πολυχρονίου), φορτσάροντας στην επανάληψη, νίκησε εύκολα, 3-0. Το πρώτο (47’) ο Στεφανάκος («σε σουτ του Τζίνη, ο Τσανταρίδης απέκρουσε την μπάλλα με το χέρι»), το δεύτερο (57’) ο Τζίνης («από συνδυασμό Κυπριανίδη, Τζίνη»), το τρίτο (84’) ο μακαρίτης, ο Αριστείδης («σε ωραία μπαλλιά του Τζίνη εις τον κενόν χώρο»). Περιγραφή, «Ηχώ»…
«Ετίμησε το ποδόσφαιρο της Κέρκυρας»
Η ήττα δεν έφερε βεβαίως καμία… στενοχώρια στους ντόπιους. Αρκούσε το event: «Οι νικητές», σημείωνε ο Ν. Δημουλάς στην ανταπόκρισή του στην «Ομάδα», «μετά την λήξη του αγώνος, απεθεώθησαν από τους φιλάθλους». Ειδικά «στο β’ ημίχρονο οι Ερυθρόλευκοι απέδωσαν ασύγκριτο παιχνίδι, χειροκροτούμενοι διαρκώς».

Και ο Ελλήσποντος (έτσι, τιμητικά); «Αγωνίσθηκε με φιλότιμο», διαβάζουμε. «Θα μπορούσε να μειώση το σκορ, αν οι κυνηγοί του ήσαν πιο προσεκτικοί στις κρίσιμες στιγμές. Γενικά, ικανοποίησε τους φιλάθλους», αν και «ήταν φανερή η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες».

Η «Ηχώ» έβαζε κάτι παραπάνω: «Αν σημειωθή μάλιστα ότι δεν διαθέτουν προπονητή (!), τότε μπορούμε να πούμε αδίστακτα ότι ο Ελλήσποντος με την εμφάνισι που πραγματοποίησε, ετίμησε το ποδόσφαιρο της Κερκύρας...».

 Τhe Match

Δευτέρα, 6/1/1964-Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας

Φιλικός Αγώνας

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3

Σκόρερ: 47’ πέν.Στεφανάκος, 57’ Τζίνης, 84’ Αρ. Παπάζογλου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αυγητίδης, Σημαντήρης, Στεφανάκος, Μίλησης, Λουκανίδης, Ν. Σιδέρης, Γκαϊτατζής, Κυπριανίδης, Βασιλείους, Γρηγοριάδης, Αρ. Παπάζογλους, Τζίνης

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ: Κούρκουλος Ι (Τσαλδάρης), Αυγούστης, Καζιάνης, Κούρκουλος ΙΙ, Τσανταρίδης, Ζαρίφης, Λάζαρης, Φαναριώτης, Μπογιάκης, Μουρμούρης, Ανδρικόπουλος.

 

«Ρουσφέτι» στην… ΕΡΕ!


Κι όμως, εκείνο το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα συνοδεύτηκε από μπόλικη «ερυθρόλευκη» μουρμούρα! Ο λόγος; Την ίδια ώρα, οι ρεζέρβες της ομάδας γνώριζαν στη Νέα Φιλαδέλφεια φιλική συντριβή από την ΑΕΚ (6-1), με αποτέλεσμα ορισμένοι να χρήσουν υπαίτιους γι’ αυτό τους… Κερκυραίους! Δείτε απλά τι έγραφε ο φίλαθλος Απ. Σύρρος (κάτοικος Κολωνακίου) σε επιστολή διαμαρτυρίες που έστειλε λίγες μέρες μετά στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Διότι, εν πάσει περιπτώσει, ο προπονητής δεν παρέμεινεν εδώ δια να συγκροτήση μίαν υποφερτήν ενδεκάδα και μελετήση τον τρόπον αγωνίζεσθαι της ΑΕΚ, αλλά συνώδευσεν ως τουρίστας την α’ ομάδαν εις Κέρκυραν;».

Προτού βάλει στον όλο προβληματισμό του και μία τζούρα… ίντριγκας: «Ποια υπήρξεν η σκοπιμότης της μεταβάσεως εις Κέρκυραν; Η είσπραξις μήπως μερικών χιλιοδράχμων ή –όπως λέγεται- η ικανοποίησις της επιθυμίας κορυφαίου εκ Κερκύρας παράγοντος της ΕΡΕ όπως, εν όψει εκλογών, αγωνισθή εις Κέρκυραν ο Ολυμπιακός;» Ο αιώνιος Έλληνας…