CorfuSports.com

Banner OnlineMedia

A+ A A-

Η εξομολόγηση του Αντώνη Κουρτέση!

antokou

Ο πρώην, πια, Πρόεδρος του «θαύματος» του Αστέρα Πετριτή, Αντώνης Κουρτέσης μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην έντυπη CorfuSports, για την αποχώρησή του από την ηγεσία των Νοτίων, ενώ κάνει και τον απολογισμό της 13ετούς θητείας του.

 

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
«Διαφορά φιλοσοφίας...»

Ερ.: Πρόεδρε, τελικά, ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισες να παραιτηθείς από την Προεδρία της ομάδας, έπειτα από 13 χρόνια;

A.K: Ήταν, λίγο πολύ, αυτός που ανέφερα και στην ανακοίνωσή μου. Δηλαδή, δε γινόταν να ηγούμαι σ' ένα σχήμα, που οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι έξω από τη φιλοσοφία μου και τη νοοτροπία που έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν Πρόεδρος.

Ερ.: Επειδή η παραίτηση σου ήρθε λίγες μέρες μετά τις εκλογές της ΕΠΣΚ. Στην απόφασή σου, έπαιξε ρόλο κι η επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ομάδας να στηρίξει την Ενιαία Αντιπολίτευση, σε αντίθεση με σένα, που ήθελες να στηριχτεί η παράταξη Ποζίδη;

Α.Κ: Η απόφασή μου δεν είχε να κάνει με το λειτουργικό κομμάτι της ομάδας. Γιατί μέσα σε ένα ΔΣ υπάρχουν προτάσεις που είτε πλειοψηφούν, είτε μειοψηφούν. Εδώ, είχε να κάνει με μια φιλοσοφία που δε μπορούσα να τη διαχειριστώ.

Ερ.: (σ.σ. Επιμένουμε...) Τέτοια προβλήματα υπήρχαν και πριν τις εκλογές;

Α.K: Όχι, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα. Τότε, υπήρχαν λειτουργικά θέματα.

Ερ.: Όταν ανακοίνωσες την πρόθεσή σου να παραιτηθείς από τον προεδρικό θώκο υπήρξαν αντιδράσεις; Σου είπαν κάποιοι “όχι, Αντώνη ξανασκέψου το”;

A.K: Ναι υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις από μέλη του ΔΣ, ώστε να το ξανασκεφτώ... Κι αυτό με τιμά... Όμως, είχα ήδη πάρει την απόφασή μου! Δεν μπορούσα να παραμείνω ως Πρόεδρος, δίχως να μπορώ να διαχειριστώ τα της ομάδας σύμφωνα με το πνεύμα και τη φιλοσοφία μου.

Ερ.: Σήμερα (σ.σ. χθες) θα προκύψει ο νέος Πρόεδρος του Αστέρα... Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου, μια πιθανή επιστροφή στην προεδρία μελλοντικά;

Α.Κ: Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την ανασυγκρότηση του ΔΣ... Οπότε, το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο ότι το καλύτερο, και να μπορέσει να διαχειριστεί τα πράγματα -που είναι πολύ δύσκολα- όσο καλύτερα γίνεται. Νομίζω πως θα ήταν άτοπο να πω ότι σκέφτομαι, μελλοντικά, την επιστροφή μου στην προεδρία. Το θέμα μου δεν ήταν ποτέ η θέση. Εγώ θα παραμείνω στο ΔΣ -15 χρόνια από τη ζωή μου είναι αυτά, δεν είναι και λιγα- με μειωμένες αρμοδιότητες. Θα έχω τις μικρές ομάδες του συλλόγου. Και θα προσπαθήσω οι ακαδημίες της ομάδας να έχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία.

Ερ.: Παλαιότερα,είχες ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο παραίτησής σου;

Α.Κ: Όχι... Υπήρχαν στιγμές -σε αντίθεση με τώρα- που κάναμε ΓΣ και ήμασταν... οικογενειακά. Οι ίδιοι και οι ίδιοι... Ωστόσο, εκεί υπήρχε ένα κοινό (δημιουργικό) άγχος, για το τι κάνουμε, που πάμε... Αυτό όμως μας πείσμωσε περισσότερο...

Ερ.: Για να επανέλθουμε στην παραίτηση... Είχε σχέση, λοιπόν, η έλλειψη οικογενειακού κλίματος στη νυν διοίκηση της ομάδας;

Α.Κ: Όχι, ήταν η έλλειψη φιλοσοφίας. Ενός σχεδιασμού-προγραμματισμού... Ωστόσο, δημοκρατία έχουμε, η πλειοψηφία αποφάσισε διαφορετικό δρόμο απ' αυτόν που είχα στο μυαλό μου, οπότε...

Ερ.: Η διεύρυνση που έγινε το καλοκαίρι στο συμβούλιο, θεωρείς ότι ήταν κάτι που θα το ξανασκεφτόσουν, υπό... άλλες συνθήκες;

Α.Κ: Θα ήμουν άδικος προς τον εαυτό μου, αν έλεγα κάτι τέτοιο. Με δεδομένο, πως η ομάδα ανέβηκε Γ' εθνική και θα είχε αυξημένες υποχρεώσεις, θεωρήσαμε πως όλοι οι... καλοί χωράμε. Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσω πως σ' ένα συμβούλιο θα πρέπει να “τρέχουν” όλοι, κι όχι 3-4 να “τρέχουν” για όλους. Για το καλό της ομάδας...


ΓΗΠΕΔΟ
«Δε βλέπω λύση σύντομα...»

Ερ.: Επειδή έζησες ως Πρόεδρος το πρώτο κομμάτι της πορείας του Αστέρα στη Γ' εθνική, ποιο ήταν τα σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισες, πέρα από το -δεδομένο- οικονομικό;

Α.Κ: Το κύριο και βασικότερο είναι το γηπεδικό. Που δε βλέπω, δυστυχώς, να λύνεται στο άμεσο μέλλον. Δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην τελική κατάταξη της ομάδας. Ξεκινήσαμε με όνειρα για να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ήταν συμπαραστάτες μας σε αυτή την προσπάθεια τόσο ο Περιφερειάρχης, Θ. Γαλιατσάτος, όσο κι ο Πρόεδρς της ΕΠΣΚ, Π. Ποζίδης. Εκεί, όμως, που σκόνταψε το όλο θέμα ήταν στην λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου για να υλοποιήσουν την απόφαση, με συνέπεια, το ζήτημα να πάει πίσω.

Ερ.: Δηλαδή, συγκεκριμένα, που έχει κολλήσει;

Α.Κ: Μετά την άνοδο μας, έγινε μια συνεργασία μεταξύ ημών, της ΕΠΣΚ και του Περιφερειάρχη, ώστε να βγουν κάποια χρήματα για το γήπεδο του Πετριτή. Ωστόσο, σύμφωνα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπεύθυνος για το γήπεδο είναι ο Δήμος. Έτσι, παρότι η απόφαση της Περιφέρειας για το κονδύλι ήρθε αρχές καλοκαιριού, εντέλει, το θέμα πέρασε από δημοτικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο. Έτσι, κατευθείαν χάθηκαν τρεις μήνες. Ε, μετά, υπήρχαν και τα γνωστά  γραφειοκρατικά προβλήματα, με συνέπεια η ομάδα μας να παραμένει “τσιγγάνα”. Και να παίζει ουσιαστικά όλα τα παιχνίδια της εκτός έδρας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.


Η ΟΜΑΔΑ
«Κάναμε κάλεσμα στον Κερκυραίο ποδοσφαιριστή, αλλά...»

Ερ.: Όσο, για τα επιπλέον προβλήματα;

Α.Κ: Στο κομμάτι, τώρα, του έμψυχου υλικού. Δώσαμε έμφαση, κάναμε κάλεσμα στον Κερκυραίο ποδοσφαιριστή ώστε να παίξει στη Γ' εθνική. Κάποια παιδιά ανταποκρίθηκαν, ωστόσο, κάποια άλλα επέλεξαν με κύριο παράγοντα το οικονομικό κομμάτι. Αρχίσαμε, τέλος πάντων, με αισιοδοξία, όμως, δεν σας κρύβω πως σκεφτόμουν την περυσινή ομάδα. Η οποία, όπως λέγαμε, πολλές φορές, χαριτολογώντας, με δύο τρεις προσθήκες θα ήταν πολύ ανώτερη από τη τωρινή. Εξάλλου, πέρυσι παίξαμε απέναντι σε ομάδες με ιστορία και δείξαμε ένα πολύ καλό πρόσωπο.


Ερ.: Γενικά, είσαι αισιόδοξος για την τύχη της φετινής ομάδας;

Α.Κ: Ναι είμαι... Πρέπει το ΔΣ με την ευκαιρία της μεταγραφικής περιόδου -βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε- να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του β' γύρου. Είμαι, πάντως, αισιόδοξος, πως τελικά όλα καλά θα πάνε.


ΟΙ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ
«Ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας!»

Ερ.: Με αφορμή την άνοδο του Αστέρα, είχε υπάρξει μια... ατμόσφαιρα ότι η ΠΑΕ θα βοηθούσε με κάποιους τρόπους. Τελικά;

Α.Κ: Αυτό το κλίμα, στην πράξη, δεν το βιώσαμε... Πολλοί άφησαν να εννοηθούν πολλά. Πως θα υπάρξει βοήθεια, ώστε να εκπροσωπηθεί η Κέρκυρα όσο καλύτερα γίνεται στη Γ' εθνική. Όμως, οι υποσχέσεις παρέμειναν... υποσχέσεις.

Ερ.: Τι φύσεως ήταν η βοήθεια που περιμένατε; Οικονομική;

Α.Κ: Το οικονομικό το θέτω σε δεύτερη μοίρα... Αυτό που περιμέναμε ήταν να γίνει ένα πάντρεμα των κερκυραϊκών δυνάμεων, ώστε να είναι όλοι κερδισμένοι, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή, μια άμεση συνεργασία, κάτι όμως που δεν το βιώσαμε. Θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να βοήθησει στο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού. Με παίκτες που δεν παίρνουν ευκαιρίες στη μεγάλη ομάδα, είτε με ποδοσφαιριστές από την ομάδα Νέων. Ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας. Εδώ, η ομάδα παίζει κάθε δεύτερη Κυριακή σε γήπεδο με φυσικό χορτάρι, και πλην μιας δύο περιπτώσεων που χρησιμοποιήσαμε τους Καστελλάνους και το γήπεδο των Αγίων Δέκα, δεν...

13043406 10209212039399211 148438211638292328 n


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Eρ.: Δεκατρία χρόνια Πρόεδρος και 15 στο ΔΣ, ας κάνουμε ένα απολογισμό... Ποιες στιγμές σου έχουν μείνει πιο έντονα χαραγμένες στο μυαλό;

Α.Κ: Είναι πάρα πολλές. Το κυριότερο ήταν η συνολική προσπάθεια, που έγινε μόνο από αγάπη για το σωματείο. Αυτό είναι που μένει. Πολλές, πάρα πολλές οι καλές στιγμές, γιατί “σκαλοπάτι σκαλοπάτι” έφτασε εδώ ο Αστέρας. Κάθε εποχή είχε το δικό της επίτευγμα. Δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών.

Ερ.: Λάθη έγιναν;

Α.Κ: Πάρα πολλά. Αν δεν κάνεις λάθη, δε θα μάθεις... Κυρίως σε χειρισμούς αποφάσεων. Ο στόχος όμως παρέμενε... Βλέπαμε μακριά με σταθερά, ωστόσο, βήματα.

Ερ.: Η πιο κακή στιγμή; Προσωπική σε σχέση με την ομάδα;

Α.Κ: Προσωπική είναι τώρα... Όμως, δε μπορώ να ξεχάσω και φορές που είχαμε φτάσει μια... ανάσα από το να “πιούμε νερό, αλλά δεν πίναμε”. Χάσαμε πρωταθλήματα, ενώ όλη η Κέρκυρα μιλούσε για το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Αστέρας. Αυτά όμως μας έκαναν πιο δυνατούς. Με αποτέλεσμα, το 2016 ο Αστέρας να πάρει το πρωτάθλημα.

Ερ: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου παίκτες απ' όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ποιοι οι προπονητές που ξεχώρισες;

Α.Κ.: Στο κομμάτι των ποδοσφαιριστών, είναι όλα αυτά τα παιδιά, που ξεκίνησαν από την παιδική ομάδα στον Αστέρα, και τώρα είναι βασικοί στη Γ' εθνική. Όμως μη μου ζητάς να ξεχωρίσω κάποια. Όταν όλα είναι παιδιά σου, τότε, δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Τα αγαπάς ακριβώς το ίδιο. Αν πω κάποιο όνομα, τότε θα αδικήσω κάποιους άλλους.
Όσο για τους προπονητές τώρα... Καταρχήν, αυτόν που εκτιμώ αφάνταστα τόσο ως άνθρωπο όσο και ως προπονητή και τον έχω στην καρδιά μου, είναι ο Σάββας (σ.σ. Σιδερόπουλος). Όπως, είναι τοπ, φυσικά, και ο Γιάννης ο Χονδρογιάννης, που ξέρει να δίνει το... κάτι παραπάνω σε μια ομάδα.
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνω τόσο στο Βασίλη Ξάνθη που ολοκλήρωσε μια προσπάθεια ετών με την κατάκτηση του τίτλου, όσο και στο Μιχάλη Πάγκαλη που ξεχώρισε για την εργατικότητά του. Ένας άνθρωπος που από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό που βρίσκεται στο γήπεδο τα δίνει ολα για την ομάδα του.
Ακόμη, στις μικρότερες κατηγορίες, είχα μια άριστη συνεργασία με τον Αντώνη το Γελέκα, ενώ, δεν σας κρύβω πως μια συνεργασία που ήταν πολύ πετυχημένη ήταν με το Νίκο  Βραδή με τον οποίο πήραμε και πρωτάθλημα το 2005-06. Ακόμη, μια “δύσκολη” συνεργασία που άφησε ένα θετικό πρόσημο ήταν αυτή με το Γιάννη τον Κουρή.

Eρ.: Μιας και τελος, αναφερθηκες στο Σάββα, τελικά, γιατί έφυγε;

Α.Κ.: Για το καλό της ομάδας.

Ερ.: Κλείνοντας;

Α.Κ: Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές και παίκτες που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια, όπως, φυσικά, και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Δε θέλω να αναφερθώ προσωπικά, για να μην ξεχάσω κάποιον. Ολοι δουλέψαμε για το καλό της ομάδας, για τον Αστέρα. Και τέλος, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.