CorfuSports.com

Banner OnlineMedia

A+ A A-

Κοντογιάννης: «Σε τρία χρόνια, Α2!»

dsc07657304f

Ο «αρχιτέκτονας» της εντυπωσιακής πορείας του Φαίακα στη Γ' εθνική, ο τεχνικός της ομάδας, Παναγιώτης Κοντογιάννης μίλησε στην έντυπη CorfuPress, για τη φετινή σεζόν, για την επιστροφή του στο νησί μετά από 30 χρόνια, αλλά και τον μεγάλο στόχο που θα φέρει την εκτόξευση του κερκυραϊκού μπάσκετ. «Σε τρία χρόνια, Α2», είπε!

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Καταρχήν, πως προέκυψε αυτή η επιστροφή σας στην Κέρκυρα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια;

Απ.: Όλοι γνωρίζουν πως την Κέρκυρα την έχω στην καρδιά μου. Μου αρέσει ως νησί, την αγαπώ, έρχομαι συνέχεια και έχω πολλούς φίλους εδώ.
Οπότε, ήταν εύκολη επιλογή, όταν μου έγινε η πρόταση να έρθω ξανά και να ηγηθώ αυτής της νέας προσπάθειας. Αφού είμαι ενεργός μετά από 30 χρόνια, είπα μια στα νιάτα και μια στα γεράματα.

Ερ.: Κέρκυρα στη Β' εθνική το 1987, Κέρκυρα στη Γ' εθνική το 2017. Ποιες οι διαφορές  στο μπάσκετ του τότε και του σήμερα στο νησί ;

Απ.: Δύσκολη ερώτηση... Γιατί έχει αλλάξει και το μπάσκετ συνολικά. Οχι εδώ, αλλά παγκοσμίως. Αυτό που μπορώ να διακρίνω είναι ότι τότε ήταν πιο οργανωμένα τα πράγματα σε διοικητικό επίπεδο. Τώρα, ακόμη, η νέα προσπάθεια Ιπποτών και Φαίακα βρίσκεται στο στάδιο της προσαρμογής, ωστόσο, όταν αυτό πετύχει τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Από κει και πέρα, το άθλημα είναι πιο διαδεδομένο σε σχέση με το τότε. Πιο πολλές ομάδες, πιο πολλά παιδιά, πιο πολλοί προπονητές που ασχολούνται.

Ερ.: Σε επίπεδο ποιότητας. Τότε και τώρα; Τι διαφορές υπάρχουν; Μιλάω για τον Κερκυραίο μπασκετμπολίστα...

Απ.: Και τότε υπήρχαν πολλοί καλοί παίκτες και τώρα υπάρχουν. Η Κέρκυρα πάντα είχε καλούς παίκτες. Τότε, υπήρχαν ο Χρήστος Ρέγγης, ο Γιώργος Δημουλής, ο Νίκος Μπάκος, ο Σπύρος Κομιανός. Και στο μεσοδιάστημα είχαν βγει πολλοί καλοί αθλητές, και σήμερα υπάρχουν παιδιά αξιόλογα. Ωστόσο, δεν υπάρχει η ομάδα που θα τους κρατήσει στο νησί. Τώρα, μόλις ξεχωρίσει ένα παιδάκι με ταλέντο, φεύγει αμέσως για Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Κι αυτό είναι κάτι που θέλω να κάνουμε. Να φτιάξουμε μια ομάδα που θα ανέβει κατηγορίες -νομίζω πως η Κέρκυρα μπορεί να έχει μια ομάδα Α2-, και οι καλοί παίκτες θα κρατηθούν εδώ. Να έχουν την ομάδα τους εδώ.

Ερ. Επειδή μιλήσατε για Α2... Θεωρείται πως μια κερκυραϊκή ομάδα με κερκυραϊκό κορμό (5-6 παίκτες) θα μπορούσε να σταθεί σε αυτή την κατηγορία;

Απ.: Κοιτάξτε, έχουμε παιδιά στην Κέρκυρα. Αν η ομάδα ανέβει στη Β' εθνική δεν πρόκειται να αλλάξω πολλά πράγματα, για να το πάμε σκαλί σκαλί. Αν πάμε στην Α2, τότε υπάρχουν Κερκυραίοι που παίζουν ήδη σε τέτοιο επίπεδο, αλλά και στην Α1. Δηλαδή, ο Γάιος Σκορδίλης γιατί να παίζει στο Περιστέρι, κι όχι στην πόλη του. Ο Λίνος (σ.σ. Χρυσικόπουλος) θα έχει μεγαλώσει, γιατί να μην έρθει να παίξει στην Κέρκυρα. Ο Ζώτος κτλ... Συν αυτοί που είναι εδώ και είναι καλοί παίκτες. Να ξέρετε, πως αυτοί που είναι καλοί στη Γ' εθνική μπορούν να παίξουν και στην Α2. Έχουμε παιδιά, που αν η ομάδα φτάσει ψηλά θα μπορέσουν να παραμείνουν στην ομάδα.

Ερ.: Είπατε “σκαλί σκαλί” κι αναφερθήκατε με... άνεση στη Β' εθνική. Να σκεφτώ ότι στόχος της ομάδας είναι η άνοδος;

Απ.: Δεν το φωνάζουμε... Στόχος όταν ξεκίνησε η ομάδα ήταν να σωθεί. Ξεκινήσαμε καλά το πρωτάθλημα, κι από αυτά που έχουμε δει ως τώρα, θεωρώ πως η παραμονή είναι κάτι που θα το πετύχουμε εύκολα. Αφού φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές αδύναμες ομάδες. Είναι βέβαια πολύ νωρίς ακόμη, όμως δείχνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό. Θα δούμε. Το σημαντικό είναι πως δε μας φοβίζει η κατηγορία. Τα παιδιά έχουν όρεξη, το αγαπάνε αυτό που κάνουν και θα πάμε καλά.

Ερ.: Πριν την έναρξη, ποιες ομάδες θεωρούσατε πως πάνε για άνοδο; Κι αν επιβεβαιώνεστε;

Απ.: Όπως τα είχαμε φανταστεί πάνε τα πράγματα. Νίκη Βόλου και Φίλιππος φαίνονται πιο γεμάτες ομάδες, η Νικόπολη θα είναι καλή σίγουρα κι είναι δυνατή στους ψηλούς. Εμείς υστερούμε στο “πεντάρι”, δεν μπορέσαμε να πάρουμε τον ψηλό που θέλαμε, κι αυτό ίσως μας στοιχήσει στο θέμα της ανόδου. Πάντως, πρωταθλητισμό θα κάνουμε...

Ερ.: Σε ένα πρόσφατο παιχνίδι, αυτό με το Ζέφυρο (3η αγωνιστική), είδαμε μια ομάδα με δύο πρόσωπα... Τι τους είπατε στο ημίχρονο, και η ομάδα πάτησε... γκάζι;

Απ.: Έτσι είναι το μπάσκετ... Τους είπα ότι άμα χάσουμε θα τρέχουμε από Δευτέρα. Οι μισοί κατάλαβαν ότι θα τρέχουμε για φυσική κατάσταση, κι οι υπόλοιποι ότι θα τρέχουμε για να μετράμε τους βαθμούς αν σωζόμαστε (σ.σ. γέλια). Θα ήταν πραγματικά άσχημο να χάσουμε αυτό το παιχνίδι. Αλλάξαμε αρκετά πράγματαν στο ημίχρονο, είδαμε τους αντιπάλους, δέσαμε την άμυνά μας και φτάσαμε στη νίκη. Όλες οι νίκες μας προέρχονται από την πολύ καλή άμυνά μας. Όχι για 40 λεπτά, αλλά για μεγάλα διαστήματα μέσα στο παιχνίδι... Άλλοτε στην αρχή, άλλοτε αργότερα...

Ερ.: Αν λέγαμε, ότι ο Φαίακας έχει ένα μεγάλο συν κι ένα μεγάλο πλην, ποια είναι αυτά;

Απ.: Το πλην το είπαμε... Η έλλειψη ενός ψηλού. Με έναν ακόμη ψηλό, θα ήμασταν φαβορί για άνοδο. Το συν είναι η διάθεση και το πάθος των παιδιών για να παίξουν. Είναι σημαντικό οι παίκτες να θέλουν να διακριθούν στην κατηγορία. Για μένα, πχ, ο Ματενίδης και ο Περούλης είναι τα καλύτερα γκαρντ στην κατηγορία. Ο Χατζόπουλος επίσης είναι πολύ δυνατός ψηλός. Ενώ και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν το ρόλο τους, ανάλογα με τα παιχνίδια. Στο πρώτο παιχνίδι, ο Μακρίδης ήταν καταπληκτικός, σε άλλο ο Σπιτιέρης ήταν εξαιρετικός, στα Διαβατά μας βοήθησε πολύ ο Νεδέλκος. Συν, ότι ο Βογιατζής ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί... Όταν το κάνει, τότε θα μας βοηθήσει πολύ.

Ερ.: Μακροπρόθεσμα, βλέπετε το Φαίακα να έχει προοπτικές να βρεθεί στην Α2; Υπάρχει τέτοιο πλάνο;

Απ.: Για μένα, γιατί δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνεί κι η διοίκηση με τις σκέψεις μου, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι σε μια τριετία, η ομάδα να βρίσκεται στην Α2. Δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι. Κι επειδή έχω άποψη για το νησί, δεν είμαι ακόμη ευχαριστημένος από τη στήριξη του κόσμου. Περιμένω μεγαλύτερη, γιατί ο κόσμος της Κέρκυρας αγαπά το μπάσκετ. Υπάρχει μπασκετική υποδομή από πολλούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει τα παιδιά του στις ακαδημίες, οπότε, αν αυτό που κάνουμε εμείς, το κάνουμε σωστά, τότε, θα έρθουν κοντά στην ομάδα. Είμαι χαρούμενος που με πιάσαν παράγοντες της τότε ομάδας, και μου είπαν “μπράβο Παναγιώτη, κάνετε ωραία δουλειά, θα ερχόμαστε στο γήπεδο, θα ενισχύσουμε την ομάδα”. Έχει η Κέρκυρα την υποδομή να στηρίξει μια κατάσταση καλύτερη από τη Γ' εθνική.

Ερ.: Υποδομή μπασκετική υπάρχει στην Κέρκυρα. Στο κομμάτι των εγκαταστάσεων, όμως...

Απ.: Δυστυχώς τα καλά χρόνια πέρασαν... Και τώρα δυσκόλεψαν τα πράγματα. Παλιά κάθε δήμος έκανε κι ένα γυμναστήριο. Στην Κέρκυρα, ο δήμος δεν έκανε κι έμεινε με το ΕΑΚ. Η Κέρκυρα χρειάζεται κι ένα δεύτερο γυμναστήριο κι έτσι όπως είναι η κατάσταση, ακόμη κι αν η ομάδα δεν ανέβει και μείνει στη Γ' εθνική. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, αν θέλει ο Δήμος ή η Περιφέρεια, μπορεί να βρει λύση, όπως έγινε στα Γιάννενα. Έστω και για ένα πιο μικρό γυμναστήριο. Και να φτιαχτεί, ως βασικό, αυτό του ΕΑΚ. Να φτιαχτούν οι κερκίδες να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση για επίπεδο ακόμη και Α2. Για την Α1, βέβαια, υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Τα γήπεδα, πάντως, ναι είναι πρόβλημα.

Ερ.: Εν κατακλείδι...

Απ.: Η ομάδα είναι ήρεμη. Έχει στόχο να παίζει καλύτερο μπάσκετ κάθε μέρα. Θεωρώ, πως είμαστε σίγουρα σωσμένοι, θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό και να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή θέση. Γιατί και άνοδος να μην έρθει, θα πρέπει να έχουμε την ψηλότερη δυνατή θέση φέτος, ώστε να ξεκινήσουμε του χρόνου με στόχο την άνοδο. Και θα είναι διαφορετικά να ξεκινάς από τη 10η θέση για ένα τέτοιο στόχο, και διαφορετικά να αρχίζεις από την 3η ή 4η θέση. Και, ξαναλέω, το σημαντικό είναι η ομάδα σε τρία χρόνια να είναι στην Α2.